Benodigde software:
Geschreven door:
geen
Dru
Begrippen en afkortingen in de download scene

CAM
Een CAM release is meestal gemaakt met een VIDEO camera in een bioscoop. Soms wordt er gebruik gemaakt van een mini driepoot, maar vaak is dit niet mogelijk, dus beweegt de camera. Ook is de locatie van de filmer in de bioscoopzaal niet altijd optimaal, dus kan het best vanuit een hoek gefilmd zijn. Als de film op een goede manier gecropped is, is het moeilijk te zien, behalve als er tekst op het scherm staat. Het valt vaak op aan de hoeken aan de boven en onderkant van het scherm. Geluid komt van de microfoon in de VIDEO camera, dus geluiden uit de zaal zoals gelach bij een komedie, kan vaak gehoord worden gedurende de film. Door al deze omstandigheden is de kwaliteit matig tot slecht, maar soms hebben we geluk en is de zaal vrij leeg, en een helder geluid zal te horen zijn.


TELESYNC (TS)
Een Telesync is van dezelfde kwaliteit als een CAM release, alleen maakt deze gebruik van een externe geluidsbron zoals bijvoorbeeld de aansluiting voor hardhorende mensen. Een directe geluidsbron wil niet zeggen dat de geluidskwaliteit goed is, omdat er een hoop achtergrondlawaai kan zijn. Veelal worden telesyncs opgenomen met een professionele camera in een nagenoeg lege bioscoop, zodat een betere kwaliteit kan worden verkregen. De kwaliteit varieert ernstig, dus probeer altijd een sample te krijgen voordat je de gehele release download. Een hoog percentage Telesyncs zijn gewoon CAM's die verkeerd benoemd zijn.


TELECINE (TC)
Een Telecine machine kopieërt de film digitaal van de filmband. Geluid en beeld zijn heel goed, maar door de te gebruiken machine en de daaraan verbonden kosten zijn ze vrij zeldzaam. De film is meestal in het juiste aspect alhoewel 4:3 telecines bestaan. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld Jurassic Park 3 TC. TC moet niet worden verward met TimeCode, wat een counter is die zichtbaar is op het scherm gedurende de film.


SCREENER (SCR)
Een Pre-VHS tape, verstuurd naar videotheken en andere locaties voor promotie doeleinden. Een screener wordt verstrekt op VHS tape, en is meestal in 4:3 formaat (full screen) alhoewel er soms een letterbox screener tussen zit. Het meest vervelende aan deze screeners is de "ticker", een bericht dat aan de onderkant door het scherm scrollt, met de copyrights en anti-piracy telefoonnummer. Vaak bevatten dit soort tapes een serienummer of andere markering waarmee men de bron kan herleiden. Het spreekt voor zich dat deze moeten worden verwijderd, vaak door middel van een zwarte markering over dat gedeelte. Soms is dit slechts voor een paar seconde, maar ook komt het voor dat dit gedurende de gehele film is en soms vrij groot kan zijn. Afhankelijk van de gebruikte apparatuur, kan de kwaliteit van de screener variëren van superkwaliteit wanneer deze is genomen vanaf een MASTER kopie, tot heel slecht wanneer gebruik is gemaakt van een oude videorecorder en slechte capture kaarten. Meeste screeners worden omgezet naar VCD en soms naar SVCD met wisselende resultaten.


DVD-SCREENER (DVDscr)
Zelfde verhaal als een screener, maar deze keer van een DVD. Vaak letterbox formaat, maar zonder de extra's die op een retail DVD zouden staan. De "ticker" staat vaak in het beeld, zodat dit storend werkt. Als de ripper enige ervaring heeft, dan is een DVDscr heel goed van kwaliteit. Vaak worden deze omgezet naar SVCD of DivX/XviD.


DVDRip
Een kopie van de Retail (verkoop) DVD. Wanneer mogelijk worden deze Pre-Retail gereleased (zoals bijvoorbeeld Star Wars episode 2). De kwaliteit zou zeer goed moeten zijn. DVDrips worden gereleased in SVCD en DivX/XviD.


VHSRip
Deze releases komen van een Retail VHS-Tape. Het gaat meestal om skate/sport releases en XXX-video's.


TVRip
TV-afleveringen die of van het kabelnetwerk of via satelliet box zijn gecaptured, of PRE-AIR afleveringen die van satelliet feeds die naar andere netwerken worden gestuurd een paar dagen voor de werkelijke uitzending (hier kunnen soms flikkeringen in voorkomen). Sommige programma's zoals WWF Raw Is War bevatten extra delen, en de "dark matches" en camera/commentaar test zitten in de rips verwerkt. PDTV is gecaptured van een digitale TV PCI kaart, waarmee veelal de beste resultaten worden verkregen, en releasegroepen verspreiden deze meestal in SVCD formaat. VCD/SVCD/DivX/XviD rips zijn allemaal ondersteund door de TVRips release scene.


WORKPRINT (WP)
Een WorkPrint is een kopie van een film die nog niet af is. er kunnen scenes missen, muziek, en de kwaliteit kan variëren van heel goed tot heel slecht. Sommige WP's zijn heel anders dan de uiteindelijke release (bijvoorbeeld bij Men in Black waren er geen aliens maar acteurs te zien in hun plaats) en sommige andere WP's hebben extra scenes (Jay and Silent Bob). WP's zijn leuke aanvullingen op een collectie tot er een goede retail beschikbaar is.


DivX Re-Enc
Een DivX Re-Enc is een film dat zijn oorsprong heeft van een VCD bron, en gehercodeerd is naar een klein DivX bestand. Veel gevonden op fileshare netwerken, en zijn veelal gelabeld als film.naam.groep(1 of 2) etc. Bekende groepen zijn SMR en TND. Deze films zijn meestal niet de moeite waard om te downloaden mits je zo onzeker bent of je de film wel wilt hebben en daarom een 200 MB kopie download om eerst te beoordelen. Het is beter om deze releases te vermijden.


Watermerken
Veel films komen van Aziatische Silvers/PDVD (zie hieronder) en deze zijn getagged door de mensen die voor deze releases verantwoordelijk zijn. Meestal zijn het letters/initialen of een klein logo in één van de hoeken. Meest bekend zijn de "Z" "A" en "Globe" watermerken.


Asian Silvers / PDVD
Dit zijn films gereleased door oosterse bootleggers, en meestal gekocht door een groep zodat ze deze als hun eigen release kunnen uitgeven. Silvers zijn goedkoop en eenvoudig te verkrijgen in een hoop landen, en daarom ook makkelijk om zo'n release te maken. Dat is ook de reden dat er zoveel releases zijn, voornamelijk van kleinere release groepen die meestal niet lang bestaan. PDVD's hebben dezelfde inhoud als de DVD. Ze hebben ondertitels, en de kwaliteit is vaak beter dan de Silvers. Ze zijn geript als een normale DVD, maar veelal gereleased als VCD.


Scene Tags en hun betekenissen :

PROPER
Vanwege regels in de scene, is degene die de eerste Telesync released, de winnaar van de release race (als voorbeeld). Echter als de kwaliteit vrij slecht is, en een andere groep released een Telesync van hogere kwaliteit, dan wordt de tag PROPER toegevoegd om te vermijden dat deze als duped (kopie) aangemerkt wordt. PROPER is de meest subjectieve tag in de scene en veel mensen zullen in discussie gaan of de PROPER release beter is dan de originele release. Veel groepen releasen PROPERS omdat ze wanhopig zijn omdat ze de race verloren hebben. Een reden van de PROPER tag moet altijd vermeld worden in de NFO.


LIMITED
Een gelimiteerde film is vaak een film met een korte looptijd in de bioscoop, en veelal in minder dan 250 bioscopen te zien. Vaak worden de kleinere films (van kleine maatschappijen) gereleased als Limited.


INTERNAL
Een Internal release wordt gedaan om diverse redenen. Oudere DVD release groepen maken een hoop INTERNAL releases, en ze worden niet gedupe'd (gekopieërd). Ook de theater rips van mindere kwaliteit worden als INTERNAL gereleased, zodat hun reputatie als releasegroep niet beschadigd. Een INTERNAL release is beschikbaar via de bekende wegen, maar kunnen niet worden geruild zonder een aanvraag van de Site-ops. Sommige INTERNAL releases komen toch terecht op IRC/Nieuwsgroepen en andere wegen van filesharing, het hangt een beetje af van de titel en de populariteit.


STV
Straight To Video zijn films die de bioscoop niet hebben gehaald, en meteen op video/DVD worden uitgebracht. Veel sites staan deze releases niet toe.


ASPECT RATIO TAGS
Dit zijn *WS* voor Wide Screen (letterbox) en *FS* voor Full Screen (4:3 formaat).


REPACK
Als een groep een slechte release uitbrengt volgt er meestal een repack waarmee de problemen worden verholpen.


NUKED
Een film kan worden genuked voor verschillende redenen. Individuele sites nuken een release omdat de release hun regels overtreden (zoals "geen Telesyncs") maar als er iets echt mis is met de film (geen geluid voor 20 minuten, CD2 is niet de juiste film/game etc), dan volgt er een globale nuke, en mensen die dit bestand ruilen tussen sites verliezen hun credit/reputatie. Films die genuked zijn kunnen nog steeds op usenet/p2p sites terecht komen, maar het is altijd een goed idee om te bekijken waarom er een nuke opgezet is in de eerste plaats. Als een groep in de gaten heeft dat er iets mis is met hun release kunnen ze een nuke aanvragen.


Nuke Redenen
Dit is een lijstje met de meest voorkomende redenen dat een film wordt genuked (meestal een DVDRip),
• BAD A/R : slechte aspect-ratio, met andere woorden mensen lijken te dik/dun.
• BAD IVTC : slechte omgekeerde telecine, met andere woorden framerate conversie was niet goed gedaan.
• INTERLACED : zwarte lijnen tijdens beweging, omdat veldvolgorde incorrect is.


DUPE
Dupe is vrij simpel. Iets wat al is uitgebracht, hoeft niet opnieuw te worden uitgebracht zonder een goede reden.

 


   

 
©2002-2024 DivXStart. All rights reserved | Disclaimer
0.008015