Benodigde software:
Geschreven door:
DVDLab
TEMPGEnc Plus

Ronald
Wat deze tutorial zal behandelen

Hoe je meerdere svcd's op één DVD brand.


Samenvoegen van filmdelen
Ik ga ervan uit dat je één of meerdere mpg-bestanden hebt. In andere tutorials staat hoe je een mpg-bestand maakt. Als je één mpg-bestand hebt kun je deze stap overslaan.
Om de mpg-bestanden samen te voegen moet je TMPGEnc Plus opstarten, als de wizard verschijnt druk je op Cancel. Kies nu voor File, MPEG Tools en vervolgens het tabblad Merge & Cut. Klik op Add en kies het eerste deel van je film. Herhaal deze stappen voor de volgende delen. TMPGEnc kiest nu achter de regel Type het juiste type film. Klik op Browse achter de regel Output. Kies nu een naam voor de film en een map waar je de film wilt opslaan. Klik op Opslaan en je komt weer terug in het Merge & Cut-scherm van TMPGEnc. Klik onderaan op de knop Run. TMPGEnc zal nu de verschillende delen samenvoegen. Herhaal deze stappen voor volgende films die je ook op de DVD wilt branden.


Scheiden van beeld en geluid
Omdat er in DVD en SVCD toch verschillen zitten moeten het beeld en het geluid gescheiden worden. Ook dit gebeurt in TMPGEnc Plus. Start het programma en druk op Cancel als de wizard verschijnt. Kies vervolgens voor File, MPEG Tools, tabblad Simple De-multiplex. Klik vervolgens op de Browse-knop achter de regel input en blader naar de film, die je eventueel in de vorige stap hebt gemaakt. Selecteer deze en klik op Openen. Je keert terug in het eerste scherm. De regels achter Video en Audio output zijn nu ingevuld. De video en audio bestanden worden in dezelfde map als de film geplaatst. Klik op Run en TMPGEnc zal het beeld en het geluid gaan scheiden. Herhaal deze stappen voor volgende films. Je hebt voor iedere film een .mpv (videobestand) en .mp2 (audiobestand).


DVD-authoring
Open nu DVDlab. Aan de rechterkant staan nu twee schermen; Connections en Movie 1. Het scherm met Movie 1 kun je dichtklikken. DVDlab bestaat uit vier onderdelen: bovenin zie je links de projectinstellingen en rechts de dvd-structuur. Aan de onderkant staat links de filminformatie en aan de rechterkant zie je een soort mediaplayer. Klik in het Assets-scherm op Import Files.


Selecteer nu het videobestand (.m2v) en het audio-bestand (.mp2) en klik op Openen.



Het geluid omzetten
Na het openen van de filmbestanden krijg je waarschijnlijk deze waarschuwing te zien:


Dit is geen probleem, druk gewoon op OK. DVDlab zal nu vragen of je Audio Transcode wilt starten. Druk op Ja. In het Audio Transcode-scherm dat nu verschijnt staan de instellingen standaard goed. Controleer of onder het kopje Internal de optie MPEG Audio -> MPEG Audio 48 khz is geselecteerd. Klik nu op de grote Transcode-knop. In deze stap verander je het geluid van 44.1 kHz (standaard voor svcd) naar 48 kHz, de standaard voor DVD. Als DVDlab deze foutmelding niet geeft staat je audio al op 48 kHz. Volg deze stappen ook voor de volgende films.

De films toevoegen
Klik nu rechts in DVDlab waar de verbindingen (connections) staan aangegeven. Klik met de rechtermuisknop in het gele gedeelte. Kies voor Add Empty Movie en doe dat zovaak als het aantal films dat je hebt. Klik met de rechtermuisknop op de 'empty movie' en dan op Rename. Geef de film een naam en herhaal dit voor de volgende films. Sleep vervolgens je .m2v bestand van de film naar het juiste filmicoon. Sleep dan je audiobestand naar dezelfde film. Het filmicoon krijgt een beeld uit de film en een klein muziektekentje. Herhaal dit voor de volgende films.

Het menu maken
DVDlab neemt standaard een menu als startpunt voor je dvd. Klik onderin in het Assets-deel op het tabblad Backgrounds. Kies een leuke standaardachtergrond of importeer een afbeelding (rechtermuisknop, import) zoals bijvoorbeeld een wallpaper van de film. Let hierbij op de grootte van het scherm: 720 bij 576. Een wallpaper van 800x600 is ongeveer goed. Hier valt net de rand een beetje weg. Sleep de achtergrond naar het menu-icoon (boven de filmiconen). Dubbelklik op het menu-icoon. Maak bijvoorbeeld via de knop Aa een tekst als 'Play filmnaam'. Druk er met de rechtermuisknop op en kies voor Link, de filmnaam en vervolgens voor Movie Start. Herhaal dit voor de volgende films. Je hebt nu de films verbonden aan het menu. In het Assets-scherm kun je trouwens ook een object invoegen via het tabblad Objects. Je kan daar o.a. een grote Play-knop vinden.


Sluit nu het scherm door op het kleine kruisje (onder rode kruis rechts bovenaan) te drukken. Je bent weer in het Connections-scherm terug. Daar staat met rode lijnen aangegeven dat er een verbinding in het menu naar de film is gebracht. Je kan eventueel een verbinding maken van de film naar het menu zodat je na de film terugkeert in het menu. Links van het Connections-scherm zie je een knop met een kruisje en een lijntje (onder de zwarte pijl). Druk erop en trek een lijn van de film naar het menu of naar de volgende films, als je meteen door wilt naar de volgende film. Met een zwarte lijn wordt deze verbinding aangegeven.

De DVD instellingen
Klik bovenaan op Project en dan op Project Properties. Hier kun je de film een naam geven en aangeven of het een PAL of een NTSC dvd moet worden. De standaard voor Europa is PAL, maar de meeste dvd-spelers ondersteunen beide types. Het maakt niet uit of je oorspronkelijke mpg-bestand NTCS of PAL is.




De DVD bestanden maken
Als je tevreden bent met de verbindingen en de instellingen van de dvd kun je de dvd gaan maken. Klik weer op Project en dan op Compile DVD. Je krijgt nu waarschijnlijk een waarschuwing te zien, maar dat is niet erg.



Let er op dat je geen 'errors' (twee handjes met rood kruisje erdoor) meer krijgt. De waarschuwingen (brilletje) kun je gewoon negeren door op OK te drukken.
Onder de regel Output Folder kun je een map aangeven waar de dvd moet worden opgeslagen. Onder de rode regel Required Space geeft DVDlab aan hoeveel vrije schijfruimte je nodig hebt. Kijk of je films niet te groot zijn voor de dvd, anders moet je een film weghalen. De overige instellingen staan standaard goed. De Multiplexer engine staat op Fast, en alleen Reduce Jitter en Force Audio for all movies zijn geselecteerd. Eventueel kun je rechtstreeks branden, maar dat kun je beter aan Nero overlaten. Als Automatic Start Recording dus geselecteerd is moet je daarvoor het vinkje weghalen. Klik op Start en de pc zal de dvd maken. Controleer na afloop de resultaten. Blader naar de map waar je de dvd hebt opgeslagen. Je ziet nu twee mappen: AUDIO_TS en VIDEO_TS. De AUDIO_TS map is leeg, in de VIDEO_TS zie je de bestanden staan. Open een paar VOB-bestanden met bijvoorbeeld PowerDVD van Cyberlink en controleer of overal de audio en het beeld goed lopen.




Branden naar DVD
Als je bestanden goed zijn kun je gaan branden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Nero (www.nero.com) Open het programma en klik op Bestand en dan op Nieuw in het menu als de wizard nog niet is verschenen. Klik links bovenaan op DVD en kies voor DVD-Video in de linkerkolom.



Druk vervolgens rechts op Nieuw. Je komt terug in het hoofdscherm. Klik op de rode map VIDEO_TS in de eerste kolom. Blader in de derde kolom naar de map VIDEO_TS waar je dvd is opgeslagen. Klik erop en sleep de bestanden uit de vierde kolom naar de tweede kolom:



Klik nu op Recorder bovenaan en kies voor Compilatie branden en klik op de brandknop in het pop-upscherm. Nero zal nu je dvd branden op een lege dvd. Het handigst is om je dvd eerst op een herschrijfbare dvd te branden, zodat een foutje je geen geld kost. Nu kun je de dvd op je dvd-speler bekijken.


Tot slot
Als je er wat handiger in wordt kun je bijvoorbeeld skvcd gebruiken naast bijvoorbeeld svcd op één dvd. De stap om de filmdelen samen te voegen kan ook in DVDlab gebeuren door de twee filmdelen met elkaar te verbinden. Op de website van DVDlab staat veel informatie over het programma.
 


   

 
©2002-2024 DivXStart. All rights reserved | Disclaimer
0.010293