Benodigde software:
Geschreven door:
NanDub
Saegos
Wat deze tutorial zal behandelen

Nandub verschilt op een aantal gebieden enorm van Virtualdub. We zullen diep ingaan op de functies van Nandub die de SBC (Smart Bitrate Control) mogelijk maken. Hier kan namelijk veel mee bereikt om de bestandsgrootte zo ver mogelijk te verkleinen en toch een uitstekende kwaliteit te behouden.


Over Nandub

NanDub is gebasseert op VirtualDub, wat je ook merkt als je het programma gebruikt. Wat zo speciaal is aan NanDub, is dat het de Smart Bitrate Control (SBC) toepast om DivX films te encoderen. NanDub geeft op het moment de beste resultaten in vergelijking tot alle andere programma's. Het is zo dat de ongelovelijke hoeveelheden opties die het programma biedt voor SBC, zeker uitmaken voor een verhoogde kwaliteit en een kleiner bestand. Eigelijk zijn er maar twee of drie opties die het uiteindelijk bepalen. We zullen alle opties bespreken, en vooral bij die drie, de belangrijkheid aangeven. De maker van NanDub had het zichzelf makkelijk kunnen maken door maar een paar extra opties toe te voegen. In plaats daarvan geeft hij ons volledige controle over het hele process zodat we zelf kunnen uitvinden wat het beste werkt. Prachtig natuurlijk, maar dan moet je wel weten welke optie wat doet. Dat gaan we hier dus bespreken.

Een grappig feitje: De naam NanDub komt oorspronkelijk van "Nando's VirtualDub". Een beta tester die meehielp aan het programma was het zat dat volledig te schrijven, dus maakte hij er maar "NanDub" van.

First Pass

Open NanDub, en open via 'File -> Open video file...' de film die je wilt gaan verkleinen.
Ga naar 'Video -> SBC Options' en vink 'Generate stats' en 'No AVI output' aan.Dit zorgt ervoor dat zometeen bij de First Pass, stats gegenereert worden zonder dat er een AVI output is. We hebben namelijk alleen de stats gegevens nodig, en niet een kopie van de film.
Ga nu naar 'File -> First pass..." en geef een bestandsnaam. Nu zal NanDub beginnen met het maken van de stats file. Dit process duurt een paar uur, dus doe het wanneer je je computer een poosje niet nodig hebt, 's nachts bijvoorbeeld. Ga niet met de computer werken terwijl hij bezig is deze stats file te maken!
Nadat de First Pass klaar is, heb je een bestand eennaam.stats. De First Pass hoeft alleen maar één keer gedaan te worden per film. Als je merkt dat de instellingen van je film toch niet helemaal zorgde voor een goede kwaliteit, kan je gewoon weer opnieuw de stats file gebruiken.


De NanDub instellingen

Nu de First Pass klaar is, kunnen we NanDub gaan instellen voor het uiteindelijke codeer werk. Om dit te doen moeten we NanDub vertellen hoe we de film willen comprimeren. Dit is een wat lastig stuk.
Ga naar 'Options -> Preferences' en dan naar het tabblad 'Scene'Schuif de 'Interframe (cut) balk naar 215 toe en klik op 'Save'.
Je zit nu weer in het hoofdscherm van NanDub. Ga nu naar 'Video -> SBC Options' en zorg ervoor dat 'Generate stats' en 'No AVI output' beide uit staan.We kunnen nu gaan beginnen met de eerste instellingen.


Divx

Ga naar 'Video -> SBC Options -> BitRate Calculator' en het volgende scherm komt naar voren:
(oudere versies van NanDub hebben de BitRate Calculator niet, download deze NanDub (v0.22 build 1377 + BRC 1.00) voor de BitRate Calculator)Zorg ervoor dat als je bij Final Size 645 hebt staan X 1. De X 1 is er om aan te geven om hoeveel cd's het gaat, en aangezien we hier één grote file willen verkleinen, moet het dus op X 1 staan. Laat de Audio op 0 MB staan, en klik daarna op 'Calculate'. Je ziet dat het BitRate getal nu veranderd. Onthoud dit getal even.
Ga naar 'Video -> SBC Options -> DivX...' en je ziet het volgende scherm:Bitrate:
Vul hier het Bitrate getal in wat je net met de BitRate Calculator hebt uitgerekend. Als het allemaal niet werkte met de BitRate Calculator, kun je hier het beste 1000 invullen. Die waarde werkt voor de meeste films ook goed, maar het blijft altijd beter als je de waarde met een BitRate Calculator hebt berekend!

Keyframe Interval:
De hoeveelheid keyframes die Nandub gebruikt zijn gebasseerd op de hoeveelheid scenewisselingen. Voor een film is een scenewisseling het moment dat de camera van de ene persoon naar de andere wisselt waardoor een grote hoeveelheid beeld veranderd. Hier wordt uitgelegt wat een keyframe precies is. Omdat de MPEG compressie methode gebasseerd is op het verschil tussen twee frames, is het handiger dat als de ene frame zoveel verschilt van de andere dat het een compleet nieuw beeld vormt, een keyframe te gebruiken. De gemiddelde tijd tussen twee keyframes ligt zo tussen de 2 en 8 seconden.
NanDub's Keyframe Interval optie is er om de automatische keyframe detectie voorbij te gaan en keyframes om de zoveel seconden te plaatsen in plaats van bij de scenewisselingen. Dit willen we natuurlijk niet, en we zetten de Keyframe Interval op 9999 seconden.

Internal SCD:
Internal Scene Change Detection (SCD) is gemaakt om in combinatie te werken met de keyframe detectie in de VirtualDub eigenschappen. Deze optie heeft bijna effect op de kwaliteit van je film, zet 'em dus op 100%, wat er voor zorgt dat er niet een overschot aan keyframes gebruikt zal worden. Voor de meeste films is 100% voldoende, merk je toch dat, bij bijvoorbeeld donkere films, de keyframes niet helemaal oké zijn, verlaag het dan naar 90% of 80%.

Space KF's:
Space Key Frames (KFs) is een belangrijke optie. Het is mogelijk dat een film op bepaalde momenten zoveel camera beweging heeft, dat in een paar seconden de frames achter elkaar zo enorm verschillen, dat er steeds opnieuw keyframes worden gemaakt. Daardoor kan de film beginnen te haperen en de bestandsgrote nogal stijgen. Om dit te voorkomen zet je hier een minimum hoeveelheid van ruimte tussen elke KeyFrame. De kortste scenes in films duren ongeveer 2 seconden, wat ±50 frames is.

Anti-Shit:
Heb je wel eens last gehad van dat het beeld van de film bevroor, maar het geluid doorging? Dat is precies wat deze optie tegengaat. Als je bij Threshold 1 invult, zal hij alle frames als keyframes hercoderen, wat we niet willen. We zetten 'em daarom stukken hoger, op 120. Als je merkt dat er alsnog veel bevriezingsframes voorkomen in je film, zet 'em dan iets lager.
Deze optie staat standaard op 0, omdat het, het coderingsprocess nogal vertraagt. Als je zeker weet dat de film geen bad frames bevat, en je er nooit last van hebt gehad, laat 'em dan op 0 staan, aangezien deze optie niets anders doet dan het voorkomen ervan.
Klik nu op 'OK' en we kunnen doorgaan met de 'Motion Detection'.

Motion Detection

Ga naar 'Video -> SBC Options -> Motion Detection...'. Bij scenes met meer beweging, zal er een hogere bitrate gebruikt worden dan bij scenes waar nauwelijks bewogen wordt. Deze 'Motion Detection' is ervoor bedoeld om deze hoeveelheid beweging te meten aan de hand van hoeveel een aantal frames achter elkaar, van elkaar verschillen. Hier kan je instellen hoe hij die beweging moet meten.Span:
Deze optie stelt in naar hoeveel frames er gekeken wordt voor de verschillen qua beweging. Het standaard is 8 frames, en daar laten we het ook op. Bij 8 wordt er 8 frames naar voren, en 8 frames naar achteren gekeken voor het verschil in beweging. Dus eigelijk betekend 8, een totale hoeveelheid van 16 frames.

Sensitivity:
Met deze optie stel je in hoe groot het verschil moet zijn waar NanDub op moet letten. De schaal werkt van 1 tot 50 waarbij 1 de meest, en 50 de minst gevoelige is. Ook hier laten we het op de standaard van 10 staan.

Fast Motion & Low Motion:
De hoeveelheid beweging wordt gemeten op de schaal van 0 (geen actie) tot 300 (hoogste hoeveelheid actie). De reden dat er een Fast en Low motion bar is, is omdat Fast motion de actiescenes zal encoderen, terwijl Low motion gebruikt zal worden bij de rustigere gedeeltes. We gebruiken hier voor Fast Motion 200, en voor Low Motion 300. Eigelijk het omgekeerde van wat je zou verwachten. We doen dit omdat blijkt dat hiermee de beste resultaten behaald worden.

Crispiness Modulation:
Dit zorgt ervoor dat de lage bewegingsscene's scherp blijven, terwijl de snelle actiescene's enigzins geblurd worden. Dat laatste wordt gedaan omdat het nogal vaak voorkomt dat bij scenes met veel beweging blokvorming optreedt. Door het plaatje een beetje te vervagen zie je dit niet meer, en het is makkelijker voor je processor om het zo te comprimeren. Voor de meeste films geldt dat 30% voldoende is. Om deze optie te activeren, moet je 'Enable BR modulation' aanvinken.

Bitrate and Reservoir

Ga naar 'Video -> SBC Options -> Bitrate and Reservoir...'. Dit gedeelte zal het meeste de kwaliteit van je film beïnvloeden. Dit is wel wat ingewikkeld, maar in principe kan je alle getallen rechtstreeks uit het onderstaande plaatje halen en deze invullen bij je eigen film.Stats file
Hier kun je via de '...' button de stats file aanwijzen van je film. Automatisch staat ie er vaak al.

Compression
Deze optie duidt niet aan met hoeveel procent de film wordt gecomprimeerd. Het heeft te maken hoe de stats file de bitrate van de film heeft bepaald. Je kan via de 'Calc...' button de waarde laten bepalen. Deze waarde moet wel tussen de 10 en 30% blijven.

Smoother
Het hier ingevulde percentage heeft te maken met het voorkomen van grote verschillen qua bitrate in een korte tijdsperiode. De standaardwaarde van 3% is prima. Het schuiven met deze waarde heeft nauwelijks effect op de grootte van de film, maar zorgt er voor dat het verloop van laag naar hoge bitrates en andersom, soepel verloopt.

High- en Low-pass
Dit komt bijna op hetzelfde neer als wat we bij de DivX codec ingevuld hebben. High-pass betent dat de bitrate minimaal die waarde mag hebben. Low-pass betekend dat de BitRate niet boven de ingevulde waarde mag uitkomen. Omdat we bij de DivX codec 600 als minimum hebben ingevuld, vullen we hier ook 600 bij High-pass in. We zetten de Low-pass op 1700, zodat de bitrate gegarandeerd niet boven de 1700 uitkomt.

Luma correction
Scenes met veel contrast zijn moeilijker om te comprimeren. Wanneer een scene een hoge contrast heeft, zorgt deze optie ervoor dat de bitrate omhoog gaat om het te compenseren. De 'Treshold' waarde bepaald hoe hoog het lumina (het brightness verschil) moet zijn voordat de bitrate omhoog moet. De Multiplier bepaald met welke factor de bitrate daardoor omhoog moet gaan. De NanDub handleiding suggereert een Treshold van 10, en een Multiplier van 5. Voor tekenfilms wordt er een Treshold van 18 en een Multiplier van 8 aanbevolen omdat tekenfilms vaker contrast en scherpte problemen hebben.

End credits lenght & Rate

Deze optie hoeft niet gebruikt te worden. Het dient ervoor dat de aftiteling met een lagere bitrate gecodeerd wordt dan de rest van de film. Je moet dan eerst berekenen hoeveel frames de aftiteling beslaat en deze dan hier invullen. Als je 't gebruikt, kun je de Rate tussen de 250 en de 350 zetten. Dit scheelt al gauw 50 MB van de totale filmgrote (als je een wat lange aftiteling hebt).

KF boost
De standaard waarde is 0%, maar met 2 of 3% bereik je een iets betere kwaliteit. KF boost wordt gebruikt om de bitrate van keyframes te verhogen waardoor de frames van de scene na de keyframe ook weer een betere kwaliteit krijgen.

Freeze
Deze optie niet gebruiken! Er wordt gezegd dat deze optie bedoeld was voor de creators om hun First Pass stats bestanden te testen. We konden er verder ook geen info over krijgen, behalve dat het sterk afgeraden werd het te gebruiken.

Gauge
De hier ingevulde waarden bepalen grotendeels hoe groot het uiteindelijke bestand zal worden. De Gauge regelt de hoeveelheid bits die de DivX codec nodig heeft voor elke frame. Er zijn 3 velden: Start, Min en Max. De Min en Max optie spreken voor zich. De Min waarde bepaald het minimum, de Max waarde het maximum van wat er gebruikt mag worden. De Start waarde bepaald met welke waarde begonnen moet worden. Deze waarde moet tussen de Min en Max waarde zitten. Veel mensen bereiken een goed resultaat met een Startwaarde van iets boven het minimum, 45%, een Min waarde van 40% en een Max waarde van 100%.
Als je de film nog verder wilt comprimeren, moet je de Min waarde verder omhoog schroeven.

Payback delay
Een waarde van 45 seconden blijkt goed te werken voor de meesten. Deze functie heeft niets te maken met de kwaliteit of grote van de film en het is nogal onduidelijk hoe het precies werkt. Het gaat hier om een instelling voor NanDub zelf, hoe het omgaat binnen de Payback Delay tijd met de High en Low Bitrates.


Compression Levels

Ga naar 'Video -> SBC Options -> Compression Levels...'
Dit gedeelte zorgt voor in welke mate de film gecomprimeerd wordt. Het is het meest makkelijk in te stellen onderdeel. Je hoeft namelijk alleen de DRF regel (de eerste) in te vullen. De onderste 5 regels zijn er, om voor elke soort bewegingshoeveelheid de compressie in te stellen. Later bleek dat dit nogal zinloos was, en eigelijk alleen de eerste regel ingevuld kon worden en dat daardoor de volledige compressie bepaald kon worden. De rest kun je uitschakelen door achter 'when motion over' 300 in te vullen.
Vul bij de DRF regel een minimum van 2x, en een maximum van 8x in. De beste instellingen blijken een minimum van 2x en een maximum van 8x te zijn.
Zo, dat was het

Hopelijk snap je na het lezen van deze tutorial hoe NanDub werkt met z'n SBC. Als je nu 'File -> Save as AVI...' kiest, zul je een DivX bestand krijgen. Zorg er wel voor dat onder het menu van video 'Full Processing mode' aan hebt staan, en bij Audio 'Direct Stream Copy' geselecteerd hebt. Natuurlijk Avi audio selecteren als je de audio uit het avi bestand wilt halen, en wav audio als je een los wav geluidsbestand wilt gebruiken.
 


   

 
©2002-2023 DivXStart. All rights reserved | Disclaimer
0.009589