Benodigde software:
Geschreven door:
• SmartRipper
• CladDVD
• Vobdeq Quintuplets
• Flaskmpeg
Jaspov
Wat deze tutorial zal behandelen

Er zal hier behandeld worden hoe je een DVD omzet naar Divx

Deze tutorial bestaat uit twee delen. Het eerste deel zal je helpen de bestanden van de DVD naar je HD te kopieëren, en het tweede deel laat zien hoe je het DVD bestand om kan zetten naar DivX.

Een korte introductie
Eerst moet de Dvd naar de harddisk worden gekopieerd omdat de bestanden zijn beveiligd (encryptie). Hiervoor zijn meerdere programmas als Dcss en Dodsrip maar ik heb de beste resultaten met het nieuwere Smartripper. De oude tools als Dcss maken gebruik van een gekraakte code om de dvds te benaderen. De meeste nieuwe dvds zijn hier al tegen beveiligd. Smartripper, Vobdec Quintuplets en CladDVD doen net alsof ze de Dvd afspelen en krijgen op die manier toegang tot de bestanden. Als je een multi angle dvd hebt kan je het beste Smartripper of claddvd gebruiken. Met de multiple angle optie wis je dan de overbodige stream want anders krijg je alle scenes dubbel achter elkaar.....
Zoals hiervoor gezegd proberen de tools toegang te krijgen tot de DVD door net te doen alsof ze hem afspelen. Onder Windows Millenium en Windows 2000 lukt dit niet altijd, alleen Smartripper kan dat. Bij de andere tools gebeurt dan of helemaal niets of je zit op het einde met een aantal files van maar een paar Kb. In Vobdec Quintuplets kan je op dodsrip auth klikken om dit te voorkomen. Smartripper geeft bij sommigen helaas problemen onder w9x, pak in dat geval CladDVD. Voor Windows 2000 is Smartripper de aangewezen ripper omdat het de enige is die zelf autoriseert.


Welke bestanden je moet gaan rippen

Om te weten welke bestanden je moet hebben moet je een beetje puzzelen. Meestal staan er ook trailers en dergelijke op de DVD. Soms staan die in apparte vobs en soms zitten die in de vob files van de hoofdfilm. Meestal zit de film in de files vts_01_1.vob en verder (2,3,4,5,6). De eerste file vts_01_0.vob bevat dan meestal de trailer. Dat kan je ook zien aan de bestandsgrootte, hij is veel kleiner dan de rest. De film bestaat meestal uit diverse 1 Gb files behalve de laatste (zou wel heel toevallig zijn als de film net klaar is op 1Gb..) Het bijbehorende IFO bestand bevat informatie over de talen, ondertitels en dergelijke. Deze is niet gecodeerd.
Het blijkt dat in elk vob-bestand gewoon weer meerdere 'vobjes' zitten. In Smartripper kan je gelijk al aangeven welke stream je wilt. Voor de andere tools kan je later met vobtool de 'vobjes' uit een vob halen als dat nodig is. Zo rip je alle trailers of andere onzin eruit. Op deze manier heb je meer ruimte over voor de hoofdfilm. We zullen nu 3 verschillende methodes (3 verschillende programma's) gaan bespreken hoe je de DVD bestanden naar je HD kunt rippen. We raden je aan om het eerst eens via Smartripper te proberen. Lukt het daar niet mee, kies dan één van de twee andere programma's.

Smartripper

Open Smartripper. Smartripper autoriseert en scant zelf de dvd, ook onder Windows 2000. Dit gaat gelukkig volautomatisch! Je krijgt dit venster waarin je het verloop daarvan kan volgen. Het verdwijnt vanzelf weer.



Het Volgende venster verschijnt:



Je kan kiezen voor Backup (hele dvd), files (alleen wat je selecteert) of movie (vob files + ifo). In de meeste gevallen zal movie volstaan. Geef een pad op en start! De optie start verschijnt alleen als je een pad opgeeft en als er genoeg vrije schijfruimte is. Dit kan je ook netjes zien rechts onderin. Als hij klaar is kan je Smartripper sluiten. Desgewenst beschikt Smartripper over een hele serie opties onder settings. Je kan bijvoorbeeld alleen een bepaalde stream pakken, macrovisie verwijderen etc.


Werken met VOB tool (indien nodig)
- Rip alles naar de harddisk.
- Start vobtool



- Browse (1) naar het .vob bestand wat je wilt inspecteren en klik op analyze (2) (hier grijs omdat ik het al gedaan heb)
- Je krijgt nu bij (3) een lijstje met alle vob-files die er in deze VOB zitten (in dit voorbeeld maar 1 helaas..) Kies nu alle VOB segmenten die je wilt heben (3) en klik op extract (4).
-Voila, je hebt allemaal kleine vobjes. Deze kan je keurig afspelen in een DVD player en kijken wat je kan wissen.


Deel 2: van vob naar DivX

Nu moet van alle vobs van de video worden omgezet. Dit duurt het langst dus het converteren kan je wellicht beter 's nachts doen. Het is het makkelijkst wanneer je het IFO bestand hebt geript. Het IFO bestand laat je kiezen welke video stream je wilt converteren en regelt dan zelf welke VOB's hij daarvoor gebruikt. Op deze manier kan je ook films met multiangle rippen omdat 1 stream meestal maar 1 angle gebruikt. Rip je de Matrix bijvoorbeeld met IFO bestand dan krijg je keurig de hele film. Rip je hem zonder IFO dan krijg je veel scenes dubbel omdat in de Matrix bij een hoop scenes multi-angle wordt gebruikt (Je krijgt dan tijdens het spelen van de film de mogelijkheid om tijdens een scene te bekijken hoe die is gemaakt). Een andere film, End of Days, begon met de eindscene in de eerste VOB en zat het begin van de film ergens halverwege de laatste vob! Door de IFO te gebruiken maakte dat echter niet uit omdat de IFO bepaald in welke volgorde de vobs worden afgespeeld.
Toch kan het rippen zonder IFO handig zijn wanneer je alleen maar een gedeelte wilt rippen. Flaskmpeg pakt alle vobs in een map als ze opeenvolgend zijn en als de VOB die je kiest begint met vts_0x_0 of vts_0x_1. Dus als je er maar één of een paar wil rippen moet je die appart zetten in een andere folder. Als je niet met de eerste VOB file begint maar met bijvoorbeeld de 5de dan kan je de truc gebruiken dat je de bestanden 5 t/m7 noemt als 1 t/m 3 zodat hij ze toch allemaal pakt als je de eerste aanklikt.  


Openen met IFO
Voor het openen zonder IFO: klik hier

- Open flaskmpeg
- Kies file - open DVD en selecteer de Ifo file. je kan nu de taal en stream makkelijk selecteren. Dit voorbeeld laat 1 video stream zien (de film) en 3 audio talen. De ondertitels negeer ik altijd omdat Flask die in het beeld plaatst. Ik doe ze liever appart zodat ik de film altijd nog met en zonder ondertiteling kan afspelen en ook nog talen kan kiezen. Een goede DivX;-) player plaatst de ondertitels zowiezo naar voorkeur onder het beeld en dat vind ik mooier dan er doorheen.

 


Openen zonder IFO
Voor het openen met IFO, klik hier

- Kies file - open file - en pak de eerste vob file. hij selecteert ze allemaal!



Hij vind meestal meerdere audio streams (talen!). Meestal is de eerste (0x80) de hoofdtaal van de film (Engels of Nederlands, afhankelijk van de regio). Als je niet zeker weet of je de goede taal hebt kan je het best alleen een klein stukje van de film proberen en even luisteren. Later meer daarover.




De instellingen

Nadat je het geopend hebt (met of zonder ifo) gaan we naar options - global options - video tabblad.



Het formaat hoef je niet zelf in te vullen. Als je dit wel doet hou er dan rekening mee dat het horizontaal en verticaal deelbaar moet zijn door 16! De iDCT opties bepalen hoe mooi de film wordt en hoe lang het converteren duurt. Ik heb een test gedaan (zie Flaskmpeg versie test in menur) en zag geen enkel verschil tussen de drie methoden behalve dat de ene veel langer duurt dan de ander! Laat dus maar op MMX dat is het snelste. Heel belangrijk is hier de timebase oftewel de framerate. Voor regio 2 dvds is dit simpel. Die zijn allemaal PAL 25fps en moeten dus op 25 staan. Flask detecteert dit eigenlijk altijd goed. De deinterlace optie heb je niet nodig tenzij je een film hebt die van de videorecorder afkomt maar dat zal niet snel gebeuren!Regio 1 dvds zijn een ander verhaal. Die zijn NTSC en meestal 29,97fps op de dvd. Kies dan toch 23,976 hier. Als je hem op 29,97 laat staan zal hij vaak schokken. Maak in elk geval een testfilm en let op hoe vloeiend alles loopt en of je interlaced effecten hebt. Als het interlaced is, dan zie je iets soortgelijks als het plaatje hieronder.



Als dit zo is, kies dan deinterlace. Laat 'blend' aangevinkt en 20 als treshold is ook voldoende. Check altijd even of het resultaat goed is met een testfilmpje!Nu gaan we naar het tweede tabblad - audio



Kies onder audio: Decode audio want anders heb je geen geluid. Flask is helaas niet het meest stabiele pakket en mocht je problemen hebben met Flask (crashes..) dan ligt dat vaak aan de audio. Dat kan je dus nagaan door een keer iets zonder audio te rippen.... Negen van de tien keer ben je goed uit met audio same as input. Als geluid niet synchroon loopt heb je een goede kans dat je hier handmatig de andere frequentie moet kiezen. Sommige mensen geven de voorkeur aan 44Hz omdat geluidskaarten daar beter mee om zouden kunnen gaan maar dat leidt vaak tot slechte synchronisatie. Alleen veranderen indien nodig dus.Nu naar het post processing tabblad. verander niets maar kies SHOW OUTPUT PAD om de film bij te snijden en te resizen: What you see is what you get!



Met output size resize je de film, met crop kan je links, rechts, boven en onder een stukje knippen. Vooral links en rechts kan er vaak wel wat af. Dat doen ze immers ook als ze de film uitzenden op tv of als (niet breedbeeld) vhs videoband. Van de 720x576 film hou ik in dit voorbeeld 576x256 over: hoe kleiner het beeld hoe mooier! De bitrate bepaald straks hoeveel data hij per seconde opneemt. Een klein beeld in bijvoorbeeld 1300 bits is mooier dan een groter beeld in diezelfde 1300 bits! Je kan een beetje spelen met de afmetingen zodat alles mooi past. Bijsnijden scheelt aanzienlijk! Zorg er in elk geval voor dat de zwarte randen weg zijn. DivX houdt niet van rechte lijnen, die zijn slecht te comprimeren en kosten onnodig veel data. crop dus minimaal een paar pixels de film in. Als je gaat resizen zal je zien dat het wat langer duurt om alles om te zetten, maar dat is logisch. Dit is één van de mooie functies van Flaskmpeg. Je kan ook alles omzetten met programmas als mpeg2avi maar die draaien onder dos en daar is het dus een stuk lastiger om alles bij te werken. Ga naar het tabblad files. Niet zo boeiend maar hier voer je dus de bestandsnaam in van het eindproduct. Als je onder audio voor direct stream copy had gekozen dan had je hier in kunnen vullen waar hij de audio weg moest schrijven.



Ga tertug naar flask en kies options - output format options: klik nu eerst op select codec bij audio



Kies als indeling Mpeg Layer 3. Als deze niet beschikbaar is dan heb je geen mp3 codec op je systeem. Zie de Download pagina voor een mp3 codec van Radium. Kies daarna 128 kBits audio zoals in het plaatje hierboven. Let overigens op dat als je in het audio tabblad 44Hz hebt gekozen dat het dan hier ook 44Hz is. Dus niet de fout maken om eerst hier 128kBit/s 44Hz kiezen en DAARNA in het audio tabblad 48Hz aan te vinken.- Klik nu op select codec bij video.
- Kies de divx low motion codec:



en klik op configureren:



Hier kan je verschillende waarden opgeven voor Keyframe. Standaard staat hij op 10. Dit zal blokkerige effecten geven bij explosies en andere snelle effecten. Als je de keyrframe op 1 seconde zet zal de beeldkwaliteit behoorlijk toenemen terwijl het hele bestand hooguit een paar procent groter wordt. Keyframes zijn tevens belangrijk om te spoelen in de film. Je kan alleen spoelen van en naar keyframes dus als je om de 10 seconden een keyframe zet dan wordt het lastig zoeken (duurt ook langer).Nu moeten we de bitrate invoeren, om die te berekenen starten we de de bitrate calculator en berekenen we de juiste bitrate gegeven de lengte van de dvd en hoe lang je film mag worden (650 mb voor 1 cd, 700 mb voor een 80 minuten cd, 1400mb voor twee 70 minuten cds etc.).



Als indicatie: Ik kies zelf waarden rond de 1300 als ik hem op twee cds zet, en rond de 700 als hij op 1 cd gaat. Dit wisselt sterk met de lengte van de film uiteraard!!! In dit voorbeeld kies ik voor een 650mb file voor de film van 60 minuten. Audio staat op 96Kbit en dan mag ik tot 1383 gaan. De calculator geeft altijd een benadering omdat geen twee films hetzelfde zijn.Vul de gevonden waarde in in Flaskmpeg en je bent klaar voor de conversie. Ik kan je sterk aanbevelen om eerst een proef te maken van een minuutje ofzo. Dit om teleurstellingen te voorkomen en om zeker te weten dat je de juiste taal hebt bijvoorbeeld. Dit kan onder: global options - general. Spoel dan voor de zekerheid met de ingebouwde player naar een stukje waar gesproken wordt omdat de eerste minuten van de film meestal alleen maar de aankondigingen bevatten en je de taal dus niet kan horen. Ook als je een IFO file hebt gaat taalkeuze helaas niet altijd goed.



Even het vinkje weghalen bij compile whole file. daarna het aantal seconden of het aantal frames invullen dat je wilt proberen. Welke maakt niet uit. Als je de ene invult verandert de ander mee. Als je een korte test maakt vergeet dan niet dat Flask geen twee filmpjes kan maken zonder dat je hem opnieuw opstart! Dit is geen bug in Flask maar van de Avi output. Zonde als je na de test 14 uur met de film bezig bent en hij werkt niet. Als je hierna de hele film wilt moet je uiteraard Flask herstarten dus en ook weer compile whole file aanvinken.- Klik op Ok en ga naar Run - start conversion. Nu kan je gaan slapen :). Je kan de prioriteit van dit proces opvoeren. Ook kan je display output uitzetten voor wat snelheidswinst.
Dat is het!

 


   

 
©2002-2024 DivXStart. All rights reserved | Disclaimer
0.009132